TEHLİHE, RİSK, AFET NEDİR? BİZİ BEKLEYEN DOĞAL AFETLER NELERDİR?
Tehlike: genelde bireylere zararlı olacak konuları ifade ederken, risk ifadesi ise tehlikelerin oluşma ihtimalini anlatır. Tehlike ve risk ifadelerinin eş ifadeler olmadığı fakat birbirleri ile ilişkili olduğu görülmektedir
Risk Tanımı: Zarar, kayıp, tehlike veya hasar olmasına yönelik belirsizlik içeren unsur, etken veya gidişattır
Örneğin merdiven üzerinde çalışmak bir tehlike iken merdivenden düşmek risk olarak değerlendirilir. Başka bir örnek verecek olursak köpek balığı bulunan bir körfez tehlikedir. Burada yüzmek ise risktir.
Afetler, toplulukların tehdit altında olduğu, genellikle yerel imkânlarla müdahalenin yetersiz kaldığı, ulusal kaynakların seferber edilmesi gerektiği, büyük can ve mal kayıplarına yol açan beklenmedik ve istenmedik durumlardır.
Canlı ve cansız çevreye büyük zarar veren, önemli ölçüde can ve mal kayıplarına neden olan, ekonomik ve sosyal kayıplar oluşturan doğal ve İnsan kaynaklı olağan dışı olaylara AFET denir. Buna göre; İnsanların sebep olduğu afetlere BEŞERİ AFET, örnek verecek olursak yangınlar beşeri afet, doğal olaylar sonucunda meydana gelen afetlere de DOĞAL AFET denir.
Doğal Afetler, dünyayı ve insan yaşamını doğrudan tehdit eden, tamamen ve doğal nedenlerle ortaya çıkan felaketlere verilen genel isimdir. Aynı zamanda ihmal, dikkatsizlik, çevre kirliliği vb. doğrudan doğruya insan kaynaklı nedenlerle de ortaya çıkabilmektedir. En sık rastlanan doğal afetlerin başında deprem, yangın, sel, don, çığ gelmektedir.
Her doğal afetin ortaya çıkış nedeni farklıdır. Son yıllarda yaşadığımız şu güzel dünyamızda afetlerin artışında çevre kirliliği, doğal tabiat ortamlarının insan kaynaklı olarak yok edilmesi ve hızlı sanayileşme vb. faktörlerde rol oynamaktadır.
Doğal Afetler ilk özelliği doğal olması, ikincisi can ve mal kaybına neden olması bir diğeri ise çok kısa zaman içerisinde meydana gelmesi ve son olarak da başlamama anından son bulma anına kadar insanlar tarafından engellenememesidir. Hali hazırda bazı afetlerin yeryüzünde nelerde olduğu, ne kadar süre ve ne kadar şiddetinde, az mı yoksa çok mu olduğu bilinebilmektedir. Örneğin deprem, heyelan, çığ, sel, don vb. bazı afetlerin sonuçları depremlerde olduğu gibi hemen çıkar, ama bazı doğal afetlerde de olduğu gibi Kuraklık gibi dolaylı olarak uzun bir zaman sonra ortaya çıkar
Doğal Afetler Nelerdir? Dediğimizde ilk aklımıza
● deprem.
● seller, su taşkınları
● toprak kaymaları, kaya düşmeleri.
● çığ
● fırtınalar, hortumlar.
● volkanlar.vb.
doğal afetler gelmektedir.
Bu yazımızda sizlere genel hatlarıyla tehlike, risk ve doğal afet kavramlarına değindik. Bir sonraki yazımızda kademeli olarak ilerleyip, öncelikli olarak deprem konusuna değineceğiz. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle, kalın sağlıcakla.